Nieuws

Actuele berichten

22 oktober 2024

Moet zeggen dat je collega stinkt?

Een collega die te veel praat of steeds een grapje maakt dat je eigenlijk niet grappig vindt: als je niet goed met je collega overweg kunt, veroorzaakt dat frustrerende situaties op de werkvloer. Hoe ga je daarmee om?

Zeggen waar je tegenaan loopt, kan nog lastiger zijn als de irritaties persoonlijk zijn. Vertel je het iemand dan ook als je diegene vindt stinken? Als je daar echt last van hebt, moet je het zeggen. Dat is ontzettend moeilijk. Maar als je eenmaal die stap gezet hebt en je doet het respectvol, is dat zo'n opluchting. Voor jezelf en ook voor de ander.

Wat je vooral niet moet doen, is roddelen, vindt Nauta. "Als je elkaar uit de weg gaat en achter elkaars rug om over elkaar praat, komen collega's tegenover elkaar te staan. Ook al voelt roddelen op het moment zelf best prettig, op de lange termijn verziekt het de cultuur, omdat problemen dan blijven bestaan."

Bespreek het met een vertrouwenspersoon of leidinggevende

Het is een grotere stap om tegen je leidinggevende te zeggen wat je dwars zit. Als je daarover twijfelt, kun je ook naar een vertrouwenspersoon gaan. Het is goed te weten dat die persoon het niet van je overneemt, maar je advies geeft. Diegene gaat het gesprek niet voor je voeren.

Het kan ook gebeuren dat iemand gepest wordt, waardoor diegene zijn leidinggevende of collega niet mag. Het is altijd het beste om de pester rechtstreeks aan te spreken. Maar als je dat niet durft, zijn er andere wegen, zoals de vertrouwenspersoon.

1 oktober 2024

Kapot. Hoe vilein is de deugindustrie? Een uitnodiging tot reflectie.

In het boek "Kapot. Hoe vilein is de deugindustrie?" gaat Michiel de Vries in op hoe morele superioriteit soms kan doorschieten, en welke effecten dit kan hebben op individuen en organisaties.

Dit boek prikkelt ons om na te denken over hoe we omgaan met integriteit en moreel gedrag in de werkomgeving. Hoe kunnen we voorkomen dat goede bedoelingen leiden tot uitsluiting of polarisatie?

Hoe zorgen we voor een inclusieve werkomgeving, zonder te vervallen in moraalridders? Laten we er samen over in gesprek gaan.

19 september 2024

Veilig op weg door de kantoorjungle

In het Volkskrant-artikel van 14 september 2024 geeft Lena Bril 35 slimme en praktische tips om soepel door de moderne kantooromgeving te navigeren. Van ongemakkelijke 'smalltalk' tot kritiek geven zonder ruzie – het artikel zit vol ideeën voor een fijne werksfeer.

Belangrijke inzichten uit het artikel:
Wees eerlijk naar jezelf: Weet waar jouw grenzen liggen en luister naar je eigen energie. Dit maakt je niet alleen een betere collega, maar ook een fijnere versie van jezelf.
Grenzen zijn onzichtbaar: Je kunt ze niet op een kaart zetten, dus praat erover met je collega's.
We maken allemaal fouten: Soms ga je over iemand’s grens zonder dat je het merkt. Wees mild, zowel voor jezelf als voor de ander.

Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken in hoe we met elkaar samenwerken.

12 september 2024

Niet voor de poes?

Een recent artikel van de Leeuwarder Courant beschrijft hoe een ogenschijnlijk onschuldige opmerking over een 'poes' op een kerstmarkt leidde tot een escalatie op de werkvloer, waarbij een jonge medewerker zich geïntimideerd voelde. De situatie groeide uit tot een langdurig conflict dat uiteindelijk leidde tot het ontslag van de rector magnificus. (https://lnkd.in/gDJgWNKt). Het verhaal benadrukt hoe belangrijk het is om zorgvuldig om te gaan met communicatie en gedrag op de werkvloer om te voorkomen dat iets ogenschijnlijk kleins grote gevolgen kan hebben.

Hoewel woorden belangrijk zijn, geloven wij dat je het woord 'poes' gewoon kan zeggen zonder op je tenen te hoeven lopen. Het draait om context en wederzijds respect. Door preventief te werken en laagdrempelig in te steken, kunnen wij samen met u dergelijke situaties voorkomen. Onze aanpak richt zich op het behoud van onderlinge relaties en het creëren van een veilige, respectvolle werkomgeving waar iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.
Laten we samen zorgen dat kleine problemen niet uitgroeien tot grote conflicten. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe wij uw organisatie kunnen ondersteunen.

9 augustus 2024

Amour op de werkvloer

Met de invoering van de nieuwe Wet seksuele misdrijven, waarbij het arbeidsrecht en strafrecht soms samenkomen, wordt het belang van transparantie op de werkvloer nog eens extra benadrukt.

In veel gedragscodes is het verplicht om een relatie op de werkvloer bij je leidinggevende te melden, vooral bij hiërarchische relaties. Dit helpt om problemen te voorkomen, zowel tijdens als na de relatie.


9 juli 2024

Nieuwe wet per 1 juli van kracht

De nieuwe Wet seksuele misdrijven gaat per 1 juli in. Dat heeft demissionair minister van Justitie Yesilgöz bekendgemaakt. De Eerste Kamer stemde gisteren in met de wet, die slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag beter moet gaan beschermen.

Het wordt voor slachtoffers makkelijker om aangifte te doen van onder meer aanranding en verkrachting en ze hoeven niet meer aan te tonen dat er sprake was van dwang. Ook seksuele intimidatie in het openbaar wordt strafbaar. Dat geldt niet alleen voor incidenten op straat, maar ook voor gevallen op sociale media en publieke websites. Verder wordt het stelselmatig op seksuele en schadelijke wijze communiceren met kinderen strafbaar, ook wel sexchatting genoemd.

24 juni

FNV wil strengere regels tegen ongewenst gedrag op de werkvloer

Nederlandse werknemers moeten volgens de FNV beter beschermd worden tegen grensoverschrijdend gedrag. De vakbond stelt voor de Arbowet aan te scherpen met een verplichte gedragscode voor werknemers tegen ongewenst gedrag, inclusief sancties en meldmogelijkheden. Daarnaast wil de FNV dat het strafrecht wordt aangepast om seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens bedrijfsuitjes en zakenreizen expliciet strafbaar te stellen, ongeacht de locatie.

19 juni 2024

Van vertrouwenspersoon tot 0.0 bier op de soos

49 studentenverenigingen ondertekenen vandaag een gedragscode om seksueel grensoverschrijdend gedrag, agressie en extreem middelengebruik tegen te gaan. De code komt vanuit de verenigingen zelf en is opgesteld door de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKVV), een nationaal samenwerkingsverband van studentenverenigingen.

5 juni 2024

Bijna de helft van de vrouwen wordt seksueel geïntimideerd op de werkvloer

Ondanks de brede aandacht voor seksuele intimidatie in de media en allerlei overheidsprogramma’s, is dit probleem nog steeds wijdverspreid op de werkvloer. Bijna de helft van de vrouwen heeft ermee te maken, veel vaker dan mannen.

29 mei 2024

Openbare ruimte onveilig voor jonge vrouwen, ontworpen voor de mannen

Het is lente. De tijd om lekker tot laat in de avond naar buiten te gaan. Althans, dat is wat mannen denken. Voor vrouwen is die buitenruimte lang niet altijd zo uitnodigend en soms zelfs ronduit bedreigend, zo blijkt uit onderzoek van Hogeschool Inholland, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de TU Delft. De onderzoekers geven daarbij aan hoe straten en pleinen wat vrouwvriendelijker kunnen worden ingericht.


17 mei 2024
UWV: ongewenste omgangsvormen meest gemeld
In 2023 ontving Bureau Integriteit van UWV 137 meldingen van mogelijke integriteitsschendingen en er werden 42 schendingen vastgesteld. De meeste integriteitsmeldingen en onderzoeken bij UWV gaan over ongewenste omgangsvormen, blijkt uit de Jaarrapportage Integriteit 2023 dat vandaag is gepubliceerd.
19 april 2024
Nieuwe wet seksuele misdrijven.
De nieuwe Wet Seksuele Misdrijven treedt in werking per 1 juli 2024! Geïntroduceerd door minister Yeşilgöz-Zegerius, brengt deze wet essentiële veranderingen in de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
5 april 2024
Veel managers op cursus over grensoverschrijdend gedrag
In het licht van groeiende onzekerheid onder managers over grensoverschrijdend gedrag, onderstrepen recente cursussen het belang van heldere communicatie en preventieve maatregelen op de werkvloer.
9 februari 2024
Cijfers over seksueel overschrijdend gedrag
Twee op de drie meisjes (66 procent) en 3 op de 10 jongens (29 procent) van 13 tot en met 24 jaar zegt in 2023 weleens slachtoffer geweest te zijn van een vorm van seksuele grensoverschrijding.
8 februari 2024
Een vertrouwenspersoon; wanneer is dat verplicht?
Het aanstellen van een vertrouwenspersoon kan een belangrijk onderdeel zijn van de bescherming van medewerkers tegen ongewenste omgangsvormen.